Bitúnok
Bitúnok, krvavý masaker
Bitúnok bol vybudovaný ako prevádzka a na porážku a nasledovné samostatné spracovanie mäsa a mäsových výrobkov pričom zvieratká boli zabíjané krutým spôsobom.
Pamätáte časi Shitlera, pardon..Hitlera? Hrôza však? Okrem koncentračných táborov aj transporty (ináč povedané deporty) boli hrozné...ľudí natlačili do malých priestorov kde museli sedieť a čakať než ich dovezú do „pracovných táborov“? Ľudia umierali vo vlakoch kvôli, nedostatku hygieny - na týfus?(vo vlakoch bývali aj týždne, takže museli vykonávať potrebu a z toho boli rôzne choroby) Kone Kone tiež umierajú na bitúnkoch a týmito spôsobmi: 1) Natlačia ich do vagónov kde je hrozne malý priestor, a pritom sú bez jedla, vody a odpočinku. Sú tam okolo 5 dní a kone bez tychto potrieb vidržia asi 24 hodín, pričom upadajú na zem a nedokážu vstať na nohy a tak ich môžu aj ostatné kone udupať na smrť. A aj keby ich predsa neudupali, tak to snimi skončí ešte ovela horšie. Zkolabované kone sú donútené vstať-kopaním a elektrinou. 2) Kone v záchvate stresu vybehnú z vagónov (čím sa môžu opäť navzájom udupať). Kone zabíjajú na bitúnkoch kvôli salamám a s kopýt robia želatinu. Takže všetci čo milujete želatinu a pritom milujete aj kone si uvedomte, že takto ich zabíjajú: Keby ste náhodou nepochopili, ten kôň je bez hlavy ktorá mu vysí hore. A nie len kone trpia týmto hnusným spôsobom. Priebeh bitúnku u prasiatok: Každú pol-minútu zomrie jedno prasiatko. A to brutálnym spôsobom. To isté čo pri koňoch: zkolabovaniepočas cesty,zlomené nohy, necitlivé kopance. Prasiatku najprv priložia ku krku elektrické kliešte, kopne ho prúd a ostane v strnulom stave 30 sekúnd. Za túto dobu ho musia zabiť. Povesia ho za nohu a podrežú krk. Prasiatko vykrváca...Keďže niekedy sú kliešte priložené na nesprávne miesto, alebo na veľmi krátku dobu.. úbohé prasiatko sa prebudí s hlbokími ranami na krku povesené za nohy a kričí bolesťou..Inokedy miesto klieští, idú prasiatka na bežiacom páse, na konci ktorého ich do hlavy zasiahne 500 voltov. A toto všetko sa deje aj pred očami ostatných prasiatok!! Vedci dokázali že prasiatka nie sú hlúpe! Keď to vidia pochopia čo ich čaká!!! Hlavným zabíjačkovým majstrom bol Ladislav Štofila. Asi 130-kilové prasiatko s ostatnými pomocníkmi "spratali" do piatich hodín. Vonku na dvore pri obecnom úrade pripravovali rôzne zabíjačkové špeciality. "Každý región či obec má to svoje. Niekto napríklad nedáva do jaterníc krv, iný áno. Niektorí chcú jaternice s krúpami, iní s ryžou. Snažím sa prispôsobiť chutiam," dodal majster. Podľa riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Spišskej Novej Vsi Moniky Kurucovej je zabíjanie ošípaných na verejnosti v čase rôznych kultúrnych akcií pre verejnosť pred vianočnými sviatkami v rozpore so zákonom o veterinárnej starostlivosti. V regióne Spišská Nová Ves ide o bitúnok Poľnohospodárskeho družstva Smižany – Spišské Tomášovce, Stanica výkrmnosti a jatočnej hodnoty (SVaJH) Spišské Vlachy a Gelnický bitúnok. To, že sa zabíjačková sezóna už rozbehla, potvrdzujú aj bitúnky. "Ľudia k nám už chodia, volajú a objednávajú si bravčové polovičky. Najväčší záujem je práve pred vianočnými sviatkami a potom pred Veľkou nocou. Zatiaľ máme asi desiatich záujemcov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani je záujem vyšší," uviedla pracovníčka predajne mäsa Gelnického bitúnku. Kilo mäsa z bravčovej polovičky tu stojí 2,26 eura. Zo skúsenosti však dodala, že viacerí Spišiaci chodia tak ako na kurčatá, aj na bravčové polovičky do Poľska, hoci kvalita je podľa nej oveľa nižšia, ako u predajcov na Spiši. Ľudí však láka nižšia cena. Verejné zabíjačky. "Špeciality,,
Kone sú v tak malom priestore, že sa nemôžu ani pohnúť. A to už myslím doslova. Pozrite sa na ten obrázok hore. Koníky pichajú do chrbta nožíkmi a potom idu hneď na bitúnok, kde ich kruto zabijú a spracúvajú na klobásy.
No nie sú zlaté? A takto musia skončiť svoj život.
SPIŠ. V Granči-Petrovciach sa už stali predvianočné zabíjačky tradíciou. Nebolo to inak ani tento rok. Nechýbali jaternice, klobásky, paprikový lalok, tlačenka, varené i pečené mäso, restovaná pečeň či zabíjačková polievka - grajzupa.
Tradície zabíjačiek
"Z takého prasaťa sa dá pokojne pripraviť aj menšia svadobná hostina," povedal počas zabíjačky Ladislav. Do roka urobí v obci niekoľko. Čo rodina, to iný rituál a iné chute.
Z tradícií v tejto obci v Levočskom okrese neplánujú ustúpiť ani do budúcnosti. "Snažíme sa dodržať literu zákona a zabíjačku robiť z vopred kúpených bravčových polovičiek. Dovážame ich zo Studenca," vysvetlil starosta obce Peter Pitoňák (ĽS-HZDS).Polovičky zo schválených bitúnkov
"Pri takomto zabíjaní dochádza k porušeniu dodržiavania požiadaviek na pohodu a ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania. Zároveň v neposlednom rade zabíjanie zvierat na verejnosti je aj krajne veľmi neetické," uviedla M. Kurucová.
Veterinári upozorňujú samosprávy na zákaz takéhoto zabíjania. Mäsové výrobky je možné vyrábať len z bravčových polovičiek pochádzajúcich zo schválených bitúnkov.
"Je možné dať si tam zabiť aj vlastnú ošípanú, zároveň je uskutočnená a potvrdená veterinárna prehliadka a vyšetrenie tela zvieraťa na trichinellu spiralis (svalovca)," upozornila M. Kurucová.
Domáce zabíjačky podliehajú zo zákona nahláseniu veterinárnej správe a to najmenej jeden pracovný deň vopred. Chovateľ nie je povinný odobrať a dať vyšetriť vzorku na prítomnosť svalovca. Môže však o to požiadať príslušnú veterinárnu správu, ktorá vzorky zašle na vyšetrenie.Bravčové polovičky z Poľska
Prvých záujemcov majú aj v Spišských Vlachoch. Aj tu je cena za kilo bravčového na rovnakej úrovni. "Prvé objednávky už máme, ale nie je toho veľa," potvrdila pracovníčka stanice. je možné pripravovať iba z bravčových polovičiek zo schválených bitúnkov.
Komentáre
Prehľad komentárov
No, keď už tak už... Presne kvôli týmto primitívnym polopravdám a dezinformáciám ľudia prestávajú konzumovať žuvotne dôležitú, nenahraditeľnú zložku potravy - MÄSO! Pracujem ako veterinárny lekár na nemenovanom bitúnku, kde moja práca spočíva v tom, že dorím dozor nad tým či sa do predaja dostáva kvalitné, zdravotne nezávadné mäso resp. polospracované výrobky z neho. Bitúnky na Slovensku sú mimoriadne prísne kontrolované a sú na nich kladené obrovské nároky čo sa týka hygieny a zaobchádzania so živými zvieratami alebo jatočnými telami po odporazení od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy! Študenti z veterinárnej univerzity alebo strednej veterinárnej školy často po exkurzii na bitúnku vravia: "Ale veď to vôbec nevyzerá tak ako to bolo na tých videách." pretože tie videá a polopravdy pochádzajú z Ameriky kde hyg. štandardy a pravidlá pre zaobchádzanie so zvierarami buď nie sú stanovené alebo sa obchádzajú. Keďže sám robím dohľad nad zaobchádzaním so zvieratami na bitúnku vyslovene ma uráža ak niekto povie, že zvieratá trpia! Zvieratá po privezení na bitúnok (transport nezvykne trvať viac ako 1 deň - 3 a viac dní ako ste písali je nesmierny blud) sú podrobené veterinárnej prehliadke - zdravé zvieratá putujú do ustajnenia kde je im poskytnutý dostatok miesta pre odpočinok, je zabezpečená voda, čistota, podstieľka, svetlo, vetranie a pre zvieratá, ktoré budú odporazené až v neskoršom čase aj potrava. Je klamstvo že sa odporážajú hneď po privezení a to preto, že keď zviera privediete do stresu vylučuje do svojho tela určité látky, ktoré spôsobia tuhosť dokonca až špecifický pach mäsa a to vám zaručujem že keby ste toto mäso varili pol dňa aj tak ho nepožujete! Čiže zviera musí pred odporazením byť v pokoji niekedy dokonca aj pár dní. Zvieratá sa odporážajú veľmi humánnym a bezbolestným spôsobom a to takto: najprv sa omráčia (najčastejšie elektrickým prúdom alebo plynom CO2) zviera je v bezvedomí čiže žiadne podnety okolo seba NE-VNÍ-MA! Potom sa zviera usmrtí vykrvením a to podrezaním Veny Jugularis čo je absolútne bezbolestná smrť. To že sa zviera začne hádzať a trepať spôsobujú posmrtné kŕče nie prejavy bolesti, nakoľko zviera je v tom čase omráčené čiže v bezvedomí a potom vykrvené čiže odporazené! Ak Vás ešte niečo zaujíma a chcete počuť PLNÉ PRAVDY a fakty o bitúnkoch a podobne pýtajte sa ja vám veľmi rád odpoviem a uvediem vás na pravú mieru. Ďakujem. MVDr. B.
hrozne
(Tea, 25. 12. 2015 19:20)
Priserne nechapem ako ich mozu zabijat ved maju take iste pravo zit ako ludia. Ked niekto zabije cloveka tak vsetci by toho vraha najradsej zabili (co je podla mna normalne), ale preco zabijanie zvierat vnimame ako nieco prirodzene a samozrejmé???
MUSÍME TO ZASTAVIŤ!!!!!
pomozme zvieratkam
(marta, 15. 3. 2014 11:03)toto je hrozné nechápoem ako môžu but ľudia takýto nemilosrdní!!! keby sa to tak dalo zastavit je príserné. chúdata zvieratká
ZVIERATAsnrrk
(Nela, 7. 9. 2013 21:55)Suhlasim to tiranie by sme mali zastavit ako mozme tirat take nevine tvori zvierata su tak isto zive tvori ako sme aj my. Mali by sme to zastavit. Je hnusne tirat zvierata :-( :-( :-( :-( :-(..........NICUDUJTE SA NAD TIM PISA NIM LEBO MAM 10 ROKOV A NECHCELO SA MI PISAT............
Juro
(Administrátorka, 13. 6. 2011 16:44)Ale nie, tie posledné fotky sú zo zabíjačky...máš pravdu. Ale si všimni pod fotografiou tých maličkých prasiatok už píšeme o zabíjačkách takže tam tie fotky sú správne. A podľa mňa každé zabíjanie zvierat pre mäso je kruté a odporné.
...
(Juro, 12. 6. 2011 15:13)Posledné 2 fotky sú z obyčajnej zabíjačky to nie je také kruté, to nie je z bitúnku. Ale bitúnok je strašný!:(
Pravda o bitúnku
(MVDr. B. , 28. 11. 2016 21:33)